Vijenac 673 - 674

Druga stranica

Riječ glavnog urednika

Izazovna 2020. godina

Goran Galić

Dragi čitatelji,

Pred vama je posljednji Vijenac u ovoj našoj slavljeničkoj 2019, koji donosi poseban prilog u povodu 150 godina od prvog broja slavna Matičina Vienca. U njemu je objavljeno sedam referata sa simpozija o Viencu na kojem je u Matici hrvatskoj 9. i 10. listopada izlagalo četrdeset i dvoje znanstvenika iz desetak institucija. Zahvaljujući ponudi glavnog urednika Kola Ernesta Fišera drugi dio dospjelih referata bit će objavljen u prvom broju toga Matičina časopisa u 2020, a razmatra se i mogućnost objave zbornika sa svim referatima. Na taj smo način zaokružili naše obljetničke programe, koji su započeli objavom dvaju posebnih brojeva (u prosincu 2018, na samu 25. obljetnicu novoga Vijenca, i u siječnju 2019. u povodu 150. godišnjice). Uslijedio je okrugli stol Kultura u medijima, koji je u Matici okupio glavne i urednike kulture vodećih hrvatskih medija, a u Knjižnici HAZU-a u lipnju je postavljena izložba o Viencu koju je otvorila ministrica kulture.

Kruna obljetničkih događanja bila je svečana akademija u Hrvatskom glazbenom zavodu 7. studenoga. Središnji dio programa te kulturno-umjetničke večeri bio je nastup Zbora HRT-a i solista, a izvođena su djela hrvatskih pisaca objavljena na stranicama Vienca. Uglazbili su ih hrvatski skladatelji. Program je u liku Šenoe nadahnuto interpretirao dramski umjetnik Rene Medvešek, a snimka izravnog TV-prijenosa trajno je dostupna na platformi HRTi. Također, tijekom cijele godine održavale su se književne večeri i drugi programi u Matičinim ograncima, gdje je poseban doprinos dao veliki prijatelj Vijenca akademik Josip Bratulić. Njemu, kao i svim sudionicima – pojedincima i ustanovama – koji su nam velikodušno ustupili svoje prostore, usluge i dobra, još jednom veliko hvala. Vijenac je ove godine bio u žarištu hrvatske kulture i medija i vjerujemo da će to biti poticaj za nova čitanja i istraživanja, kako staroga, tako i novoga Vijenca i njihove ostavštine, ali i za budući rad.

Pred Hrvatskom su u godini koja dolazi dva velika događaja: predsjedanje Europskom Unijom i projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. O tome pišu Neven Šimac i Boris Beck, dok Ivica Miškulin ususret tridesetoj obljetnici obnove Matice hrvatske otkriva i dijelom nepoznate detalje Drame novog početka. U tekstu se mogu pronaći pouke i za današnje prijepore. S ravnateljem Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijanom Svalinom razgovarali smo ususret Božiću, dok je Milan Pelc posjetio grandiozne bečke izložbe Caravaggia, Berninija i Dürera, čije djelo krasi i naslovnicu. O velikoj zagrebačkoj izložbi Ikonografija grada II u Modernoj galeriji govori njezin autor Željko Marciuš, dok blago Visovca u Muzeju za umjetnost i obrt predstavlja Anita Ruso. Akademik Krešimir Nemec piše o životnom djelu akademkinje Dubravke Oraić Tolić, Matičine potpredsjednice, a prigodne tekstove ususret blagdana priredili su naši stalni kolumnisti Nives Opačić, Mirko Planinić i Mladen Klemenčić.

Blagoslovljen Božić i sretna nova 2020.

Vijenac 673 - 674

673 - 674 - 19. prosinca 2019. | Arhiva

Klikni za povratak